اصطلاحات فارکس
بازار فارکس اصطلاحات فراوان و نسبتا پیچیده ای دارد که یادگیری آن برای هرمعامله گری لازم و واجب است. زیرا بدون دانش از اصطلاحات فارکس ممکن است ضرر زیادی متحمل شویم. و به موفقیتی در این بازار پردرآمد دست پیدا نکنیم.
اصطلاحات عمومی بازار مالی فارکس
SYMBOL: سیمبل معاملاتی نمادهایی هستند که در بازار برای معامله وجود دارند. مثلا نماد معاملاتی اپل AAPL هست. یا جفت ارز یورو به دلار که با نماد معاملاتی EUR/USD در بازار حضور دارد. برای معامله روی این سیمبل ها کلیک میکنیم و معامله را انجام میدهیم.
PRICE: نشان دهنده قیمت اکنون سیمبل معاملاتی است.
Bid PRICE: در بازار برای معامله کردن هر سیمبل دو قیمت وجود دارد. به قیمت فروش در بازار BID میگویند.
Ask PRICE: اگر بخواهیم در بازار فارکس نمادی را خریداری کنیم، باید قیمت ASK را بپردازیم. قیمت BID پایین تر و قیمت ASK بالاتر است. به عنوان مثال در این لحظه برای معامله طلا، ASK (قیمت خرید) برابر با 1،290.00 هست و BID (قیمت فروش) برابر با 1،289.5 است.Spread: به اختلاف ASK و BID اسپرد میگویند. برای مثال در طلا قیمت خرید برابر با 1،290 هست و قیمت فروش برابر با 1،289.5 بنابراین عدد اسپرد برابر با 0.5 دلار است.
تا به حال به صرافی مراجعه کردید؟ صراف ارز شما را به قیمت کمتری خریداری کرده، و اگر بخواهید از او همان ارز را بخرید به شما قیمت بیشتری پیشنهاد میدهد. این عدد همان اسپرد هست.
Trade: به هر معامله ای که در بازار فارکس و یا دیگر بازارهای مالی انجام میشود TRADE میگویند. واژه TRADE هم به معنای معامله کردن هست و هم به معنای معاملاتی که انجام داده ایم.
Trader: به کسی که در بازار فارکس و یا دیگر بازارهای مالی مانند بورس، آتی و CFD معامله میکند، معامله گر یا TRADER میگویند.
BUY: برای انجام معامله خرید در بازار فارکس، از گزینه BUY و یا خرید استفاده میکنیم و روی آن کلیک میکنیم.
Sell: برای انجام معامله فروش در بازار فارکس از گزینه SELL و یا فروش استفاده میکنیم.
نکته مهم این است که گزینه فروش به معنی فروش دارایی و سیمبلی که خریداری کردیم نیست. گزینه فروش برای کسب سود از پایین آمدن قیمت و یا در حقیقت فروش برای تحویل آتی هست. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه، به مقاله بازار آتی چیست و بازار CFD چیست مراجعه کنید.
Close: برای بستن معاملات خرید و یا فروش در بازار فارکس از گزینه close استفاده میشود. برای مثال، ما صد سهم اپل خریداری کردیم. برای فروش این سهام و کسب سود خودمان از گزینه close استفاده میکنیم. و یا اگر سهام اپل را فروخته باشیم که از پایین آمدن قیمت کسب سود کنیم، باز برای کسب سود خود از گزینه close استفاده میکنیم. برای مطالعه بیشتر درباره نحوه معامله کردن در بازار فارکس به مقاله مقدمات معامله در بازار فارکس مراجعه کنید.
انواع اصطلاحات درخواست معاملاتی – Order Type
Instant Execution
برای معاملاتی که میخواهیم همین لحظه با قیمت الان به صورت دستی انجام دهیم، گزینه instant execution را انتخاب میکنیم. در این نوع از درخواست، معامله شما با سرعت زیاد، با قیمت همین لحظه و در همین لحظه انجام میشود.
Pending Orders
یکی از انواع معاملات بوده که معامله به صورت آنی انجام نمیشود. بلکه برای معامله خود میتوانیم قیمت و یا زمان مشخص کرده و هنگامی که آن قیمت فرا رسید، خود کارگزاری به صورت خودکار، معامله ما را فعال میکند
مثال: شما تصور میکنید که قیمت طلا با رد شدن از مرز 1،300 به شدت رشد خواهد کرد. بنابراین وارد حساب معاملاتی خود شده، روی طلا کلیک میکنیم. گزینه pending order را مشخص کرده و درخواست میدهیم در عدد 1،300 برای ما به صورت خودکار خرید کند. اما pending order چند نوع داشته که هر کدام کاربردهای متفاوتی برای خرید و فروش دارند.
انواع pending order
Buy Stop
فرض کنید میخواهیم نفت را در قیمت بشکهای 65 دلار بخریم. هم اکنون در یک روند صعودی قیمت 62 دلار هست. فکر میکنیم اگر قیمت به 65 دلار برسد، نشان دهندهی حجم زیاد تقاضا برای نفت، تایید قطعی روند صعودی است. ما باید یک درخواست خرید در قیمت 65 دلار به کارگزاری خود بدهیم.
اما چگونه؟ وارد حساب معاملاتی خود شده، روی نفت کلیک کرده و pending order را انتخاب میکنیم. در بخش انواع pending order روی گزینه BUY STOP کلیک میکنیم. BUY STOP برای معاملاتی هست که قیمتی که میخواهیم برای خرید سفارش دهیم، بالاتر از قیمت اکنون بازار هست. مثلا در یک روند صعودی میتوانیم در قیمت های بالاتر BUY STOP بگذاریم که هر چه قدر قیمت صعود میکند، به صورت خودکار خریدهای ما فعال شوند.
Buy limit
هنگامی که میخواهیم درخواست خرید یک سیمبل را پایینتر از قیمت کنونی بدهیم، از buy limit استفاده میکنیم. مثال: اکنون قیمت سهام اپل 170 دلار بوده و شما قصد دارید که اگر قیمت به 150 دلار رسید، سهام اپل را خریداری کنید. پس از گزینه buy limit استفاده میکنیم.
Sell Stop
اگر بخواهیم در یک روند نزولی، در قیمتی پایینتر از قیمت کنونی بازار، نمادی را بفروشیم، از sell stop استفاده میکنیم. مثال: مثلا در سال 2008 میلادی، بعد از اینکه شاخص داوجونز شروع به ریزش کرد، شما تصمیم میگیرید که در روند نزولی، داوجونز را فروخته و از پایین آمدن بازار کسب سود کنید. مثلا قیمت در 14،000 بوده، شما میتوانستید چند سفارش فروش در قیمت های 13،000؛12،000؛ 10،000 و … گذاشته و هنگامی که قیمت بازار به قیمت درخواستی شما رسید، کارگزاری به صورت خودکار برای شما این معامله را انجام دهد.
Sell limit
هنگامی که شما میخواهید سیمبلی را در قیمتی بالاتر از قیمت اکنون بفروشید، از گزینه Sell limit استفاده میکنیم. مثال: هم اکنون قیمت طلا در 1،290 بوده و میخواهیم هنگامیکه قیمت به 1،300 رسید، طلا را بفروشیم. زیرا فکر میکنیم که بعد از رسیدن به این قیمت، طلا فرو میریزد. در اینجا باید از سفارش Sell limit استفاده کنیم.
Order Price
در معاملاتی که به صورت pending هستند، ما باید قیمت خرید و یا فروش را به کارگزار خود اعلام کنیم. Order price قیمت مطلوب ما برای انجام سفارشات هست.
Order Time
هنگامی که از pending استفاده میکنیم، میتوانیم زمان انجام معامله را مشخص کنیم. آیا میخواهیم معامله همین امروز انجام شود، یا هر زمانی که رسید به آن قیمت صورت گیرد، و یا یک روز مشخص مدنظرمان هست.
Position
به معاملاتی که در بازار انجام شده است، پوزیشن نیز میگویند. به عنوان مثال طلا خریدهایم و میگوییم در طلا پوزیشن خرید داریم.
Volume
هنگامی که میخواهیم در بازار فارکس معامله کنیم، باید حجم و تعداد دارایی ای را که میخواهیم بخریم را مشخص کنیم. به عنوان مثال چند سهام اپل، چند بشکه نفت، چند اونس طلا، چند عدد بیت کوین و … برای مشخص کردن حجم در بازار فارکس از معیاری به عنوان لات استفاده میشود. هر لات تقریبا برابر است با 100 هزار از ارز پایه و یا تقریبا 100 هزار دلار. برای اطلاعات کامل درباره حجم در بازار فارکس به مقاله لات چیستمراجعه کنید.
Stop Loss
یکی از مواردی که حتما هر معاملهگری باید به فکر آن باشد، حد ضرر گذاشتن در بازار فارکس هست. فرض کنید ما طلا را در قیمت 1،300 دلار خریدیم و چند روز به آن نگاهی نمیکنیم. وقتی باز میگردیم متوجه میشویم که طلا ریزش کرده و به قیمت 1،280 دلار رسیده و ما تمام پول خود را از دست دادهایم. چه درسی از این اتفاق میگیریم؟
ما میتوانستیم حد ضرر بگذاریم. حد ضرر یعنی به کارگزار خود بگوییم هنگامی که قیمت به عدد 1،290 دلار رسید، معامله من را ببند. من نمیخواهم بیشتر از این ضرر کنم. هنگامیکه داریم معامله خود را چه به صورت instant execution و یا pending انجام میدهیم، میتوانیم حد ضرر خود را مشخص کنیم. توجه کنید حدضرر برای خرید، پایین تر از قیمت فعلی بازار است و برای فروش بالاتر از قیمت بازار است.
Take Profit
حد سود نیز مانند حد ضرر اهمیت زیادی در بازار فارکس دارد. حد سود قیمتی است که ما میخواهیم پوزیشنمان در آن قیمت و با سود مشخصی بسته شود. به عنوان مثال، طلا را در قیمت 1،300 دلار خریده، برای کارگزار خود سفارشی میگذاریم که اگر قیمت به 1،305 رسید، پوزیشن ما را با سود ببندد. در هنگام سفارش گذاری میتوانیم حد سود معامله خود را انتخاب کنیم. توجه کنید حد سود برای خرید، بالاتر از قیمت فعلی بازار بوده و برای فروش پایینتر از قیمت بازار است.
Balance, Equity, Margin
Balance: به موجودی حساب شما بدون در نظر گرفتن معاملات باز Balance میگویند.
Equity: به موجودی حساب شما با احتساب کردیت، سود و زیان معاملات باز و بونوس Equity میگویند. به عنوان مثال اگر شما 1،000 دلار در حساب خود داشته باشید، مجموع معاملات بازتان 300 دلار سود باشد، Equity شما 1،300 دلار بوده و Balance شما 1،000 دلار.
Margin: هنگامیکه ما حساب خود را در بازار فارکس شارژ میکنیم، با توجه به اهرم (leverage) حساب معاملاتی خود کارگزاری به ما یک اعتبار معاملاتی میدهد.به عنوان مثال، اگر ما یک حساب 1،000 دلاری داشته و اهرم حساب ما هم 1:100 باشد، ما میتوانیم در بازار فارکس تقریبا 100 هزار دلار (1 لات) معامله کنیم. قبل از انجام معامله، مارجین حساب ما صفر بوده و هنگامیکه اولین معامله خود را انجام میدهیم، با توجه به حجم معامله مارجینی به حساب ما اضافه میشود.
مثال: فرض کنید ما 1،000 دلار در حساب خود داشته و اهرم حساب هم 1:100 هست. یعنی کارگزاری به ما 100 برابر پول مان را اعتبار معاملاتی میدهد. ما 0.01 لات یورو به دلار بخریم، اندازه 10 دلار از حساب ما مارجین برداشته میشود. به زبانی دیگر، مارجین مقداری است که به ازای هر معامله در حساب ما قفل شده و دیگر نمیتوانیم معاملهای انجام دهیم.
Free Margin
مارجین آزاد به مارجین استفاده نشده در حساب ما گفته میشود. به عنوان مثال، ما یک حساب 1،000 دلاری با اهرم 1:100 داریم. 0.01 لات یورو به دلار خریداری میکنیم و 10 دلار مارجین میگیرد و 10 دلار نیز از مارجین آزاد ما کم میکند. حالا اگر ما چند تا معامله داشته باشیم و مارجین آزادی برایمان نمانده باشد، هنگامی که درخواست معامله جدید بدهیم، سیستم به شما خطا not enough money (کافی نبودن پول) را میدهد. بنابراین مارجین آزاد برای انجام معامله جدید لازم بوده و اگر مارجین آزاد ما به اندازه مارجین آزادی که برای خرید و یا فروش یک دارایی لازم هست نباشد، سیستم معامله را قبول نمیکند.
نحوه محسابه مارجین آزاد:
Equity + margin= free margin
اکویتی + مارجین= مارجین آزاد
یعنی اگر ما معاملهای داشته باشیم که در سود باشد به مارجین آزاد ما اضافه شده و میتوانیم معاملات بیشتری انجام دهیم.
Margin Level
سطح مارجین و یا مارجین لول، از تقسیم equity بر margin به دست میآید و در صفحه معاملات شما نمایش داده میشود. به عنوان مثال ما اگر 1،000 دلار در حساب معاملاتی خود داشته و 0.2 لات یورو به دلار بخریم که تقریبا 200 دلار مارجین استفاده میکند. اگر در لحظه اول حساب ما در سود و ضرر خاصی نباشد و عدد اکویتی اندازه موجودی حساب (balance) باشد، مارجین لول ما میشود:
1000/200*100%= 500%
این عدد در صفحه معاملات کنار مارجین و… نمایش داده میشود. بیشترین استفاده سطح مارجین و یا مارجین لول در شناسایی margin call level و stop out level هست.
Margin Call Level
Margin call level: مارجین کال به معنی آن است که ضرر شما به حدی میرسد که دیگر نمیتوانید معامله جدید باز کنید و فقط میتوانید معاملات باز خود را ببندید. در این لحظه کارگزاری شما از طریق ایمیل و یا تماس تلفنی به شما اطلاع داده که اوضاع حساب شما خطرناک بوده و ممکن است پول خود را از دست بدهید. مارجین کال زمانی اتفاق میافتد که سطح مارجین (margin level) شما به حدی برسد که دیگر نتوانید معامله جدید باز کرده و اگر حساب خود را شارژ نکنید، ممکن است تمامی معاملات باز شما بسته شوند.
به آن مقدار از سطح مارجین (margin level) که شما کال مارجین میشوید و دیگر نمیتوانید معامله ای انجام دهید، سطح مارجین کال (margin call level) میگویند. در مثال قبلی ما 1،000 دلار داشتیم، 0.2 لات یورو به دلار خریدیم و مارجینی که استفاده شد، 200 دلار بود. حال فرض کنید یورو به دلار ریزش کند، در حدی که ما 800 دلار در ضرر باشیم و تنها 200 دلار در حسابمان باقی مانده باشد. یعنی در حقیقت سطح مارجین ما بشود 100%.
Equity / margin *100% = margin level
200/200 *100%= 100%
حال اگر سطح مارجین کال کارگزاری شما 100% باشد، شما دیگر نمیتوانید معامله جدیدی باز کرده و کارگزاری به شما در خواست شارژ حسابتان را میدهد. زیرا اخطار مارجین کال دریافت کردید.
Stop Out Level
استاپ اوت یک اتفاق ناخوشایند برای تمامی معامله گران است. زیرا هنگامی که حساب ما به سطح استاپ اوت برسد، تمامی معاملات ما به صورت خودکار بسته شده و تنها اندکی از پول ما باقی می ماند.
چرا معاملات ما بسته میشوند؟
معامله در بازار فارکس، بازار آتی و CFD همراه با اهرم و یا لوریج هست. یعنی اگر ما به ازای هر یک دلاری که در حساب خود داریم، کارگزاری چندین دلار به ما اعتبار معاملات میدهد که معامله کنید و کسب سود کنیم. اما ما نمیتوانیم که پول کارگزاری را ضرر کنیم، فقط میتوانیم با آن برای خرید استفاده کنیم. زیرا در این صورت کارگزاری هر روز باید بیاید جلوی در خانه ما تا پولی که ما در معاملات ضرر کردیم را از ما بگیرد و بدهی خود را پس بگیرد. و طبیعتا ما نیز آن را پرداخت نمیکنیم.
بنابراین مجبور هست که اگر معاملات شما به حدی برسد که احتمال صفر شدن حساب شما وجود داشته باشد، معاملات شما را بسته و پول خود را امن نگه دارد. ابتدا هنگامی که به سطح مارجین کال میرسد به ما اخطار داده و پیشنهاد میکند که حساب خود را شارژ کنیم. اما اگر همچنان حساب ما در ضرر فرو رفت، معاملات ما را میبندد. به این عمل استاپ اوت میگویند. از کجا بدانیم که در چه عددی تمام معاملات ما بسته میشود؟
اولین نکته ای که لازم هست درباره نحوه محاسبه سود و زیان در بازار فارکس، فهمیدن پیپ است. برای اطلاعات درباره چگونگی محسابه پیپ به مقاله پیپ چیست در بخش آموزش مراجعه کنید. هر کارگزاریای سطح استاپ اوت متفاوتی دارد. اما فرض کنید که سطح استاپ اوت اکانت معاملاتی ما 20% هست. این عدد به چه معناست؟ این عدد یعنی اگر سطح مارجین (Margin level) ما به 20% برسد، تمامی معاملات ما بسته میشود. به بیان دیگر، سطح استاپ اوت یعنی سطح مارجین ما به 20% برسد.
مثال: ما 1،000 دلار در حساب خود داشتیم، 0.2 لات یورو به دلار خریدیم و مارجین استفاده شده ما 200 دلار است. حالا اگر سطح ضرر ما به 960 دلار رسیده و equity حساب ما 40 دلار باشد، سطح مارجین ما میشود 20%. و در این لحظه معاملات ما به صورت خودکار شروع به بسته شدن میکنند. ابتدا معاملاتی بسته میشوند که در سود هستند. اما اگر کافی نباشد و سطح مارجین ما همچنان زیر سطح استاپ اوت باشد، تمامی معاملات یک به یک بسته شده تا جاییکه سطح مارجین به عددی بالاتر از 20% برسد.
هم اکنون تمامی معاملات باز ما بسته شدند، equity balance (موجودی حساب) نیز 40 دلار هستند و ما 960 دلار ضرر کردیم. به این سطح میگویند سطح استاپ اوت که بسیار مهم است. به عنوان یک معامله گر فارکس از سطح استاپ اوت حساب خود آگاهی داشته باشیم.
واژگان فاندامنتال
واژه | لاتین |
توضیحات |
فاندامنتال | Fundamental | در لغت به معنای بنیادی، اساسی می باشد و در علم اقتصاد تحلیلی است که با بررسی نیروهای اقتصادی، اجتماعی، و سیاسی که بر عرضه و تقاضای یک دارایی اثر می گذارد به تحلیل بازار می پردازد. |
سنتیمنتال | Sentimental | Sentiment در لغت به معنای تمایل و احساس می باشد. و در علم اقتصاد به تمایلات معامله گران و تحلیل گران در مورد فضای کلی بازار گفته می شود. مثلا وقتی گفته می شود سنتیمنتال بازار روی شاخص داوجونز آمریکا مثبت است یعنی تمایلات و عقاید اکثر فعالان و معامله گران روی رشد و صعود آن هم نظر هستند. |
ارز | Currency | واحد پول هر کشور |
BOE | بانک مرکزی انگلستان | |
BOJ | بانک مرکزی ژاپن | |
ECB | بانک مرکز اروپا | |
SNB | بانک مرکزی سوئیس | |
فدرال رزرو | Federal reserve | بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا. این نهاد مسئول تدوین سیاستهای پولی، پیگیری رسیدن به اشتغال کامل، تثبیت قیمتها و رشد اقتصادی در آمریکا است. |
FOMC | کمیته مرکزی بازار باز آمریکا که به تصمیم گیری در باره میزان نرخ بهره (بعبارت بهتر سپرده احتیاطی بانکها) می پردازد | |
IMF | صندوق بین المللی پول | |
EMU | اتحادیه پولی اروپا شامل کشورهای:آلمان، ایتالی، فرانسه، اسپانی، لوکزامبورگ، هلند، پرتغال، اتریش، فنلاند، ایرلندوبلژیک | |
Budget deficit | کسری بودجه | |
سنترال بانک | Central bank | بانک مرکزی |
بک آفیس | Back office | دفاتر مدیریت و پشتیبانی در نهادهای مالی |
Deflation | رکود | |
کامادیتی | Commodity | به معنای کالا و جنس می باشد. مثل نفت، گاز، انواع فلزات، انواع محصولات کشاورزی و …. |
سی اف دی | CFD | (قرارداد مابه التفاوت :Contract for Difference) یک ابزار مهم مالی است که امکان سودآوری از نوسانات قیمت دارایی ها و محصولات مالی را به معامله گران می دهد. مالکیت در آنها صدق نمی کند و صرفا از تفاوت و نوسان قیمتی آنها در خرید و فروش (مابه التفاوت) کسب سود و منفعت میشود.قرارداد مابه التفاوت (CFD) مانند کپی از دارایی پایه (اصلی) است. شاید سوال کنید چرا قراردادهای CFD به وجود آمدند در صورتی که امکان خرید و فروش دارایی اصلی وجود دارد؟ سه علت دارد که هدف اصلی قراردادهای CFD بهره گیری از نوسانات قیمت دارایی پایه بدون نیاز به تحویل واقعی کالا می باشد. هدف دیگر از معاملات CFD، تأمین نیاز مشتریانی است که سرمایه اندکی دارند ولی می خواهند در بازارها فعالیت کنند. این معاملات بر اساس مارجین معامله می شوند و دارای لوریج و اهرم می باشند یعنی لازم نیست که معامله گر مبلغ کامل قرارداد را داشته باشد. همچنین CFD یکی از بهترین ابزار مالی برای پوشش ریسک سبد های دارایی هستند.
مثلا وقتی شما شرکت اپل را که بصورت CFD ارائه شده را می خرید عملا مالک شرکت اپل نمی شوید بلکه صرفا از نوسانات قیمتی آن کسب منفعت یا ضرر می کنید یا وقتی قرارداد نفت میخرید در فارکس عملا CFD آنرا خریداری کرده اید و از نوسانات ان بهره مند میشوید و تحویل فیزیکی ندارد. |
اسپات (نقدی) | spot |
در این نوع قرار داد که بر اساس قیمت جاری بازار انجام می شود خریدار باید کل مبلغ قرارداد را به علاوه کارمزد کارگزار به صورت نقد پرداخت نماید و فروشنده نیز باید تا حداکثر دو روز کاری کالای مورد معامله را به خریدار تحویل نماید.نکته: این نوع قرارداد در بازار مبادلات ارز (فارکس) به صورت لحظه ای نقد می شود. |
فوروارد | Forward | قرارداد فوروارد با نام هایی چون “قرار داد آتی خاص” یا “پیمان آتی” بکار می رود که در آن دو طرف تعهد میکنند که در یک تاریخ مشخص و با یک قیمت مشخص یک کالا با کیفیت مشخص را مبادله کنند. در این قرارداد دو طرف متعهد هستند که طبق ضوابط قرارداد عمل کنند.نکته: توجه داشته باشید که در قرارداد های فوروارد ریسک نکول (نقض و عدم پایبدی به قرار داد) وجود دارد و باید در قرارداد کاملا به آن اشاره شود که باعث اختلاف نشود.(در کل قرار دادهای فوروارد ضمانت اجرایی درستی ندارند چون در بورس ها معامله نمی شوند)
نکته: حالتی دیگر از قرار داد فوروارد به اینصورت است که کل مبلغ در زمان انجام معامله از طرف خریدار پرداخت میشود و فروشنده متعهد می شود در تاریخ و زمان معین کالا را با قیمت مورد توافق به خریدار تحویل دهد (پیش فروش). مثلا خانه ای را پیش خرید می کنید و سازنده موظف است دو سال دیگر خانه را با همان قیمتی که در قرار داد به شما فروخته تحویلتان دهد(خرید نقدی ولی تحویل در آینده). در این نوع قراردادها باید قیمت از جذابیت لازم برخوردار باشد که خریدار راغب باشد در ازای پرداخت کل وجه، کالای خود را در آینده تحویل بگیرد. قرارداد فوروارد در بازارهای فرابورس (otc) انجام میشود. که برخلاف بورس ها، از نظر فیزیکی مکان معینی ندارند. این بازارها به صورت شبکهای مبتنی بر ارتباطات تلفنی و رایانهای هستند که معاملهگرانی را به همدیگر مرتبط میسازند. |
فیوچرز (آتی) | futures | قرارداد فیوچرز مانند فوروارد است (یعنی تاریخ دار) که تفاوت های آن را در ادامه توضیحات بیان می کنیم. قرارداد فیوچرز با نام هایی چون “قرارداد آتی یکسان یا استاندارد” یا “قراردادهای آتی” بکار می رود که در آن دو طرف تعهد میکنند که در یک تاریخ مشخص و با یک قیمت مشخص یک کالا با کیفیت مشخص را مبادله کنند. قراردادهای فوروارد در عمل از ضمانت اجرایی کافی برخوردار نبودند و وجود ریسک نکول باعث ایجاد تفاوت بین قرارداد فوروارد و فیوچرز میشود و به عبارت دیگر اگر ریسک نکول در قرارداد فوروارد از بین برود قیمت قرارداد فوروارد و فیوچرز برابر خواهند شد. قراردادهای فیوچرز یا آتی در بورس ها معامله می شوند لذا تحت مقررات و نظارت کمیته معاملات است پس سپردهی اولیه (وجه الضمان یا ودیعه) و تسویه روزانه برای آنها الزامی است در نتیجه ریسک نکول ندارند و مطنئن تر خواهند بود. |
آپشن (اختیار معامله) | Option | به طور کلی، میتوان حق اختیار معامله را به دو دسته تقسیم کرد؛ اختیار خرید (Call Option) و اختیار فروش (Put Option). یک اختیار خرید در واقع این حق (و نه الزام) را به دارنده آن میدهد، که دارایی موضوع قرارداد را با قیمت معین و در تاریخ مشخص یا قبل از آن، بخرد. به همین ترتیب، یک اختیار فروش به دارنده آن این حق را میدهد، که دارایی موضوع قرارداد را با قیمت معین و در تاریخ مشخصی و یا قبل از آن بفروشد. قیمتی را که در قرارداد ذکر میشود، قیمت توافقی یا قیمت اعمال و تاریخ ذکر شده در قرارداد را، اصطلاحاً تاریخ انقضا یا سررسید اختیار معامله میگویند. اختیار خرید یا فروش، هر کدام به دو حالت اروپایی و آمریکایی تقسیم میشود. قرارداد اختیار اروپایی فقط در تاریخ سررسید قابلیت اعمال دارد. در حالی که قرارداد اختیار آمریکایی، در هر زمانی قبل از تاریخ سررسید یا در تاریخ سررسید قابل اعمال است.نکته: لازم است بر این نکته تأکید کنیم، که یک ورقه اختیار معامله به دارنده آن حق یا اختیار انجام کاری را میدهد؛ نه اینکه او را ملزم به انجام کاری کند. این ویژگی، وجه تمایز ورقه اختیار معامله از قراردادهای فیوچرز (آتی) است. دارنده قرارداد آتی با موضع پیش خرید به خرید دارایی با قیمت معین و در زمان مشخصی در آینده متعهد میشود. ولی دارنده اختیار خرید امکان این انتخاب را دارد که دارایی پایه را با قیمت معین و در زمان معین در آینده بخرد یا خیر. انعقاد یک قرارداد آتی هیچ هزینها ی در برندارد (به جز الزاماتی که درباره حساب ودیعه وجود دارد. ولی یک سرمایه گذار باید هزینه (قیمت قرارداد) حق اختیار معامله را بپردازد.نکته: آتی سکه یا زعفران که در بورس کالای ایران ارائه می شوند نمونه ای از معاملات آپشن هستند. |
قرار داد سلف | قرارداد سلف (پیش خرید) که در فقه اسلامی تعریف شده به نوعی در شمار قراردادهای فیوچرز (آتی) قرار می گیرند. جنس بصورت نقدی خریداری میشود ولی تحویل آن در آینده است. که شباهات و تفاوت هایی دارد که بیشتر به ضوابط اجرایی آن بر میگردد. در قرار داد سلف هر طرف مستقیماً نسبت به دیگری مسئول است و تحت مقررات و ضوابط خاصی نیستند البته در بورس کالای ایران معامله سلف رسمیت داشته و معامله از طریق اتاق پایاپای بورس صورت می گیرد.
سَلَف عکس نسیه است. و روشی برای تأمین نیاز نقدینگی شرکتها از راه جذب سرمایهگذاری هستند. در واقع سرمایهگذاران در این اوراق، کالای مورد نظر را پیش خرید کردهاند. |
|
باینری آپشن | Binary option |
باینری آپشن یا اختیارات دوتایی نوعی از قرار دادهای آپشن هستند که دارای با قیمت و زمان و میزان سود (یا ضرر) از قبل مشخص شده، میباشند. مهم ترین عوامل برای هر نوع معامله باینری آپشن ، زمان و قیمت شروع و پایان معامله هستند. سرمایه گذاران حدس می زنند قیمت یک کالا (طلا ، نقره یا سهام یه کمپانی) در پایان زمان انقضا معامله (برای مثال 5 دقیقه یا دوساعت) بالاتر یا پایین تر خواهد بود. و بر اساس این پیش بینی خود سود می کنند یا ضرر می کنندنکته: فرق اساسی معاملات باینری با معاملات آپشن این است که قبل از آغاز معامله شما میدانید چه میزان از موجودی شما شامل ریسک بوده و چه درآمدی خواهید داشت. |
مارکت کپ | Market Cap | مارکت کپ مخفف Market Capitalization است و به معنی ارزش فعلی بازار یک سهام یا کالای خاص بازار می باشد. و از ضرب تعداد سهام یا کالای موجود در بازار در قیمت فعلی آن بدست می آید. مثلا اگر از سهامی یک میلیارد برگ موجود باشد و قیمت معامله آن سهم در بورس سه دلار باشد مارک کپ این سهام سه میلیارد دلار است. |
فاند | Fund | سرمایه، ذخیره |
هج فاند | Hedge fund | |
GDP | تولید ناخالص داخلی | |
فارکس | Forex | بازاری که از تبادل ارزهای خارجی در مقابل هم پدید می آید. مخفف : foreign exchange forex (fx) |
رگولیشن | Regulation | منظور تایید یک کارگزاری از سوی نهاد های مالی معتبر بین المللی می باشد. هر چه یک کارگزاری دارای رگولیشن های معتبر تر و بالاتری داشته باشد، دارای ضریب اطمینان بالاتری می باشد. |
ایندکس | Index | شاخص |
Inflation | تورم | |
Interest rate | نرخ بهره | |
Jobless claim | به معنی مدعی بیمه بیکاری است که بصورت شاخص بیان می شود و به افرادی اشاره می شود که بیکار هستند و دولت باید به آنها بیمه بیکاری پرداخت نماید | |
جفت ارزهای ماژور یا اصلی | Major currencies | به جفت ارزهایی گفته می شود که در یک طرف آن دلار آمریکا قراردارد. این زوج ها 85 درصد معاملات را شامل می شوند لذا داری محبوبیت بیشتری در معاملات هستند پس نقد شونده تر و کم اسپرد تر می باشند و مهم ترین آنها در زیر آمده: EUR/USD، USD/JPY، GBP/USD، USD/CHF، USD/CAD، AUD/USD و NZD/USD |
جفت ارزهای مینور یا فرعی | Minor currencies | به جفت ارزهای کراس هم معروف هستند. جفت ارزهایی که هیچ یک از دو ارز تشکیل دهنده آن دلار آمریکا (USD) نباشد، جفت ارز غیر اصلی یا به طور خلاصه “کراس” گفته می شوند. کراس هایی که بیشترین معامله فعال را دارند ناشی از سه ارز اصلی غیر از USD یعنی (EUR و JPY و GBP) می باشند مانند:EUR/CHF، EUR/GBP، EUR/NZD، EUR/JPY، GBP/JPY، CAD/JPY، GBP/NZD و …. |
سوآپ | Swap | به معنای بهره شبانه و زمانی است که یک پوزیشن بیش از یک روز کاری باز باشد براساس تفاوت نرخ بهره دو ارزی که با هم در حال مبادله هستند هزینه یا درآمدی به مشتری وارد می شود که به آن هزینه نگه داری شبانه گفته می شود |
Rollover | همان معنای swap است | |
Speculator | سفته باز، معامله گری که برای ارزش ذاتی کالا اقدام به معامله نمی کند و صرفا برای سود جستن از نوسانات قیمت اقدام به خرید و فروش می نماید | |
Swing market | به بازاری گفته میشود که قیمتها دائم در حال نوسان است. | |
Unemployment rate | نرخ بیکاری | |
استوک مارکت | Stock Market | بازار سهام |
کامودیتی | commoditie | کالا مانند طلا نفت گندم شکر قهوه و …. |
نفت خام | Crude oil | نَفت خام یا پترولیوم مایعی غلیظ و افروختنی بهرنگ قهوهای سیر یا سبز تیره یا سیاه است که در لایههای بالایی بخشهایی از پوستهٔ کره زمین یافت میشود. |
نفت سبک | Light crude oil | نفت سبک نفتی است که در دمای اتاق به راحتی جاری می شود و ویسکوزیته (چسبندگی) کمی دارد. |
نفت سنگین | Heavy crude oil | نفت سنگین نفتی است که غلظت بالایی دارد و به سادگی در چاه استخراج نفت جاری نمیشود. |
نفت شیرین | Sweet crude oil | نفت شیرین به نفتی گفته میشود که مقدار گوگرد آن کمتر از نیم درصد باشد. در قرن نوزدهم برای تشخیص مرغوبیت نفت مقدار کمی از آن را مزه میکردند و چون نفتهای کمگوگرد مزهای نسبتا شیرین و مطبوع داشتند این نوع نفتها به نفت شیرین معروف شدند. |
نفت ترش | Sour crude oil | نفت خام ترش به نفت خامی گفته میشود که مقدار گوگرد آن بیشتر از نیم درصد باشد. نفت های ترش ممکن است سمی و دارای خاصیت خورندگی باشند به ویژه اگر میزان بالایی از سولفید هیدروژن در آنها وجود داشته باشد به همین دلیل قبل از بارگیری نفت ترش در نفتکشها بایستی سولفید هیدروژن آنها زدوده شود. نفت ترش نسبت به نفت شیرین قیمت کمتری دارد چون وجود گوگرد بیشتر، هزینه پالایش نفت را بالا می برد. |
نفت برنت | Brent | نفت خام برنت (به انگلیسی: Brent Crude Oil) برنت یک سبد نفتی شامل نفت خام برداشت شده از چهار چاه نفت بریتانیایی و نروژی در دریای شمال میشود و نفتی سبک و شیرین (کم گوگرد) محسوب میشود. نفت برنت یکی از مهمترین مراجع قیمتگذاری نفت خام در بازار بین المللی است و حدود دو سوم نفت مبادله شده در بازار بر اساس نفت برنت قیمتگذاری میشود. |
نفت تگزاس | WTI |
نفت وست تگزاس اینترمیدیت (به انگلیسی: West Texas Intermediate) نوعی نفت سبک است که به عنوان شاخص برای قیمتگذاری نفت در بازارهای جهانی استفاده میشود. دلیل اصلی این نامگذاری آن است که این نفت سبک در غرب تگزاس استخراج میشود. |
نفت اوپک | OPEC | سبد نفتی اوپک، (انگلیسی: OPEC Reference Basket) یا سبد مرجع اوپک، عبارت است از فهرست قیمت انواع مختلف نفت خامی که توسط کشورهای عضو اوپک تولید میشود، که با توجه به میزان غلظت (سبک یا سنگین بودن نفت خام) نفت آنها، طبقهبندی میشوند. سبد اوپک، به عنوان یکی از مهمترین معیارها، برای تعیین قیمت نفت خام مورد استفاده قرار میگیرد. |
نفت دوبی | Dubai Crude | نفت خام دبی، ترش و سبک است که از چاه های نفتی دبی استخراج می یشود. بهای نفت خام دبی، به عنوان معیار یا مبدأ قیمت نفت خلیج فارس، مورد استفاده قرار میگیرد و دلیل استفاده از آن، در دسترس بودن این محصول برای خرید فوری، نسبت به انواع دیگر نفتهای استخراج شده در خلیج فارس میباشد. |
دپوزیت | Deposit | واریز به حساب، پول به حساب ریختن |
ویدرال | Withdrawal | برداشت از حساب، برداشت وجه |
فورکست | Forecast | پیش بینی |
ان اف پی | NFP | این شاخص نشانگر تعداد افراد شاغل (حقوق بگیر) در بخش غیر کشاورزی اعم از خصوصی و دولتی آمریکا می باشد. و در اولین جمعه هر ماه میلادی، منتشر می شود.(در اصل میزان کم شدن از جماعت بیکار را نشان میدهد و می تواند نوسانات زیادی را در بازار ارز ایجاد کند و بعد از نرخ بهره یکی از آمارهای مهم اقتصادی آمریکاست) مخفف : Non farm payroll |
آزی | Aussie or Ozzie | یک اصطلاح عامیانه برای ارز AUD (دلار استرالیا) می باشد. |
کیوی | Kiwi | یک اصطلاح عامیانه برای ارز NZD (دلار نیوزلند) می باشد. |
لونی | Loonie | یک اصطلاح عامیانه برای ارز CAD (دلار کانادا) می باشد. |
سویسی | Swissy | یک اصطلاح عامیانه برای ارز CHF (فرانک) می باشد. |
فیبر | Fiber | یک اصطلاح عامیانه برای ارز EUR (یورو) می باشد. |
کابل | Cable | یک اصطلاح عامیانه برای جفت ارز GBP/USD (پوند انگلیس به دلار آمریکا) می باشد. |
نینجا | Ninja | یک اصطلاح عامیانه برای جفت ارز USD/JPY (دلار آمریکا به ین ژاپن) می باشد. |
ژوفر | Gopher | یک اصطلاح عامیانه برای جفت ارز USD/JPY (دلار آمرکا به ین ژاپن) می باشد. نینجا هم گفته میشود. |
گوفی | Guppy | یک اصطلاح عامیانه برای جفت ارز GBP/JPY (پوند انگلیس به ین ژاپن) می باشد. |
یوپی | Yuppy | یک اصطلاح عامیانه برای جفت ارز EUR/JPY (یورو به ین ژاپن) می باشد. |
بارنی | Barnie | یک اصطلاح عامیانه برای جفت ارز USD/RUB (دلار آمریکا به روبل روسیه) می باشد. |
تجربیات تریدرهای حرفه ای ….. ابزار فیبوناچی تریدر …… پترنها و الگوهای تکنیکالی ….. آموزش ایچیموکو ….. روش معاملاتی اسکالپ …… معامله به سبک الیوت …… تریدر شوید…….
مهم ترین خبرهای فارکس …… آنالیز بازار جهانی …… سیگنال دهی ارزهای دیجیتال …… ارزش پیپ جفت ارزها …. سیگنال لحظه ای …… نمودار اونس جهانی طلا ….. اصطلاحات فارکس …
اصطلاحات تکنیکال …. بورس جهانی چیست ….. بازار جهانی آنلاین …. سیگنال های بازار جهانی …. تقویم اقتصادی …… ساعت باز شدن مارکت جهانی …. فارکس از نگاه دور ….
آموزش بورس را از کجا شروع کنم؟
با ثبت نام در سایت Dezpro.net یک دلار هدیه ثبت نام در کیف پول دلاری خود دریافت نمایید و از طریق این کیف پول با درگاههای پرداخت (ارز دیجیتال – وبمانی و پرفکت مانی) پرداخت خود را انجام دهید